Γενικές πληροφορίες για την επιλογή συσκευής καθαρισμού αέρα

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία συσκευών που υπόσχονται ότι πετυχαίνουν να φιλτράρουν σωματίδια, βακτήρια, ιούς, αλλεργιογόνα, χημικά κλπ από τον αέρα. Πολλές φορές αυτές οι υποσχέσεις δεν υλοποιούνται στην πραγματικότητα. Οι λόγοι είναι πολλοί και εδώ αναφέρουμε μόνο τους πιο βασικούς, μαζί με κάποιες πληροφορίες για την επιλογή συσκευής και τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής:

Centrifugal Design 1200m³/h

Οι περισσότερες συσκευές δεν έχουν την ικανότητα να φιλτράρουν αποτελεσματικά αρκετή ποσότητα αέρα ώστε να κάνουν κάποιο σημαντικό καθαρισμό του αέρα σε έναν χώρο.
Η γενική οδηγία είναι πως για να επιτυγχάνεται επαρκής καθαρισμός του αέρα, η συσκευή πρέπει να μπορεί να καθαρίσει αέρα που αντιστοιχεί με τουλάχιστον δύο φορές τον όγκο του δωματίου ανά ώρα. Οι περισσότερες συσκευές δεν έχουν την δυνατότητα για τέτοιου επιπέδου απόδοση και αναφέρουν τις προδιαγραφές ανακύκλωσης αέρα του ανεμιστήρα μόνου του (ελεύθερη ροή) και όχι όταν λειτουργεί μέσα στη συσκευή, ώστε να παρουσιάζουν μεγάλα νούμερα κάλυψης χώρου.
Ενδεικτικά ο ανεμιστήρας που χρησιμοποιούν τα IQAir® σε ελεύθερη ροή ανακυκλώνει 1200 κυβ.μ. ανά ώρα. Αν πάρουμε αυτό σαν μέτρηση, μια συσκευή IQAir® θα αρκούσε για χώρο 400 τ.μ. Φυσικά η IQAir® μετρά την πραγματική ροή, μέσα στη συσκευή, και γι αυτό οι προδιαγραφές κάλυψης δεν ξεπερνούν τα 90 τ.μ.

Η διαφορά των HyperHEPA®

Μεγάλη ποικιλία συσκευών υπόσχονται ότι πετυχαίνουν να φιλτράρουν σωματίδια, βακτήρια, ιούς, αλλεργιογόνα, χημικά, οσμές, κλπ από τον αέρα.
Πολλές φορές, οι προδιαγραφές που αναγράφονται σε συσκευές αφορούν την απόδοση των επιμέρους φίλτρων και όχι την συνολική απόδοση της συσκευής. Για παράδειγμα το πρότυπο για φίλτρα HEPA Η13 (EN 1822) απαιτεί απόδοση >99,95% για σωματίδια 0,3μm. Η απόδοση αυτή μειώνεται σημαντικά σε μια συσκευή που δεν πληρεί καλές προδιαγραφές στεγανοποίησης. Για αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχουν στοιχεία της συνολικής απόδοσης της συσκευής και όχι μόνο των επιμέρους φίλτρων, για να μπορέσουμε να κρίνουμε πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί
Το μέγεθος των φίλτρων και η ικανότητα να περάσουν μέσα αυτό πολλά κυβικά αέρα ανά ώρα είναι αυτό που καθορίζει την ικανότητα μιας συσκευής να καθαρίσει τον αέρα σε ένα χώρο, πόσο γρήγορα μπορεί να το κάνει και πόσο χαμηλά θα κρατήσει το επίπεδο σωματιδίων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, μεγάλα φίλτρα σημαίνει μεγάλη διάρκειας ζωής. Έτσι, μια συσκευή με μεγάλα φίλτρα υπερτερεί πάντα σε απόδοση, διάρκεια και τελικά στο πραγματικό κόστος χρήσης.
Πολλές συσκευές, για να αυξήσουν την απόδοση που αναγράφουν στις προδιαγραφές τους, χρησιμοποιούν ηλεκτροστατικά φίλτρα στα πρώτα στάδια. Αυτό όντως αυξάνει την απόδοση αλλά έχει πολύ μικρή διάρκεια, και έτσι η απόδοση αυτών των συσκευών μειώνεται δραματικά μέσα στις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας. Για παράδειγμα έχουν μετρηθεί μειώσεις απόδοσης συσκευής από 90% σε 70% μέσα σε λίγες εβδομάδες, συνεπώς συσκευές με ηλεκτροστατικά φίλτρα στα πρώτα στάδια καθαρισμού χάνουν άμεσα μεγάλο μέρος της απόδοσής τους.

Ο ιονισμός του αέρα, που χρησιμοποιείται από αρκετές συσκευές, δεν αφαιρεί στην ουσία τα σωματίδια από τον αέρα. Τα σωματίδια φορτίζονται ηλεκτρικά και έτσι προσκολλούνται σε τοίχους, έπιπλα, κλπ. Σύντομα χάνουν το φορτίο τους αιωρούνται και πάλι στον εισπνεόμενο αέρα. Έτσι δεν έχουμε πετύχει ουσιαστικό καθαρισμό του αέρα. Για αυτό το λόγο συσκευές ιονισμού δεν προτείνονται από μεγάλους οργανισμούς καταναλωτών.

Οι συσκευές που ιονίζουν τον αέρα (βλέπε 5) παράγουν επίσης όζον. Πολλές από αυτές παράγουν και ποσότητες όζοντος πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Το όζον είναι ένα ισχυρά αντιδραστικό αέριο το οποίο είναι βλαβερό για τον άνθρωπο όταν εισπνέεται, προκαλώντας διάφορα προβλήματα όπως ερεθισμό του αναπνευστικού και δυσφορία. Στις ΗΠΑ υπάρχουν μελέτες και οδηγίες για συσκευές που παράγουν όζον μέσω ιονισμού του αέρα. Μάλιστα το όζον θεωρείται από τους σοβαρότερους εισπνεόμενους ρύπους της ατμόσφαιρας και είναι ένας από τους σημαντικούς ρύπους του φωτοχημικού νέφους πόλεων.

Η πιο σημαντική όμως συμβουλή, όπως και σε κάθε αγορά, είναι η έρευνα για το προϊόν, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του στο να κάνει αυτό που υπόσχεται. Επιλέξτε να διαβάσετε κριτικές από οργανισμούς καταναλωτών, περιοδικά, ενημερωτικές ιστοσελίδες και όχι τις “υποσχέσεις” και προδιαγραφές του κάθε κατασκευαστή.

Βρείτε Μας