Αλλεργίες

Τι είναι η αλλεργική αντίδραση;

Η αλλεργική αντίδραση είναι η αμυντική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ξένες ουσίες μέσα στο σώμα. Το σώμα παράγει αντισώματα για να πολεμήσει τον εισβολέα (αλλεργιογόνα, ξένες ουσίες, μικροοργανισμοί κλπ), και ισταμίνη. Όταν το σώμα παράγει μεγάλες ποσότητες ισταμίνης, τότε εμφανίζονται τα συμπτώματα της αλλεργίας, του άσθματος κλπ. Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να είναι κνησμός, φτέρνισμα, συριγμός στην αναπνοή, βήχας και πολλά άλλα.
Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκληθεί από εισπνεόμενα σωματίδια (σκόνης, γύρης κλπ) και από την επαφή του δέρματος με αλλεργιογόνες ουσίες. Ο καθαρός αέρας και τα έπιπλα που ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή μειώνουν ή και εξαλείφουν τις πιθανότητες να προκληθεί αλλεργική αντίδραση.

Τι είναι τα αλλεργιογόνα;

Ο όρος αλλεργιογόνο αναφέρεται σε οποιαδήποτε ουσία μπορεί να προκαλέσει μια αλλεργική αντίδραση. Κοινά αλλεργιογόνα στο σπίτι είναι η γύρη, η μούχλα, η πιτυρίδα κατοικίδιων, ακάρεα σκόνης κ.α. Κοινά αλλεργιογόνα σε εξωτερικούς χώρους είναι γύρη από αγριόχορτα και δέντρα, μούχλα κ.α.
Επίσης, διάφορα χημικά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα η χλωρίνη, που εκτός από τους ερεθισμούς που προκαλεί λόγω της χημικής της δράσης μπορεί να προκαλέσει και σημαντικά προβλήματα σε κάποιον που έχει άσθμα.

Τι είναι τα αλλεργιογόνα σκόνης;

Η σκόνη στα σπίτια είναι ένα μείγμα από πολλές ουσίες. Η σύστασή της αλλάζει από σπίτι σε σπίτι. Ένας κόκκος σκόνης μπορεί να περιέχει ίνες υφασμάτων, κύτταρα δέρματος, πιτυρίδα ζώων, ακάρεα, κύτταρα κατσαρίδων, σπόρια μούχλας, υπολείμματα τροφίμων και πολλές άλλες ουσίες και μικροοργανισμούς. Από όλα αυτά, τα ακάρεα σκόνης είναι ο συνήθης ύποπτος στην πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων και άσθματος.
Η μείωση της σκόνης σε ένα σπίτι ή χώρο εργασίας έχει πάντα ευεργετικά αποτελέσματα σε όσους βρίσκονται στο χώρο αυτό μια και ερχόμαστε σε επαφή με αυτή την σκόνη επιδερμικά αλλά και την εισπνέουμε μια και αρκετά σωματίδια σκόνης αιωρούνται στον αέρα.

Τι είναι τα ακάρεα σκόνης;

Τα ακάρεα σκόνης είναι μικροσκοπικά αραχνοειδή που δεν είναι ορατά χωρίς μικροσκόπιο. Τρέφονται από δερματικά κύτταρα και υπολείμματα και ευδοκιμούν σε ζεστές και υγρές συνθήκες. Βρίσκονται σε στρώματα, μαξιλάρια, χαλιά, υφασμάτινα έπιπλα, κλινοσκεπάσματα, ρούχα, παιχνίδια, και σε όλα τα υφάσματα. Οι συγκεντρώσεις των ακάρεων είναι συνήθως 100-500 ακάρεα ανά γραμμάριο σκόνης αλλά μπορεί να φτάσουν και τα 20000. Η παρουσία τους δεν έχει σχέση με το πόσο καθαρό είναι ένα σπίτι, αλλά περισσότερο με τις συνθήκες θερμοκρασίας/υγρασίας του σπιτιού. Τα ακάρεα είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν και πολλές φορές χρησιμοποιούνται ισχυρά χημικά τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα και η αποτελεσματικότητά τους στα ακάρεα δεν είναι τόσο σημαντική.

Πως μπορώ να μάθω αν έχει ακάρεα το σπίτι μου;

Τα ακάρεα σκόνης δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Ακόμη και στα πιο καθαρά σπίτια, βρίσκονται στα στρώματα, μαξιλάρια, κουβέρτες χαλιά, υφασμάτινα έπιπλα. Έτσι κάθε σπίτι έχει ακάρεα και αυτό δεν είναι δείγμα της φροντίδας στην καθαριότητα. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να λαμβάνονται κάποια μέτρα για τον περιορισμό τους όπως είναι ο αερισμός και η έκθεση στον ήλιο των επίπλων, χαλιών κλπ του σπιτιού. Αυτό, βέβαια, είναι μια κοπιαστική και χρονοβόρα διαδικασία που ελάχιστοι κάνουν τακτικά.

Τι προκαλεί τις αλλεργίες;

Σκόνη… Μούχλα… Γύρη… Ζωικά κύτταρα από τα κατοικίδιά σας. Υπάρχουν αρκετά αλλεργιογόνα σε κάθε σπίτι, αλλά τα πιο σημαντικά είναι από τα ακάρεα σκόνης και τα περιττώματά τους. Περίπου 30% των ανθρώπων έχουν αλλεργίες, και η πλειοψηφία προκαλείται από τα ακάρεα σκόνης. Επίσης, επιδερμικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το 80% των ασθματικών έχουν αντίδραση στα ακάρεα σκόνης. Διάφορες χημικές ουσίες έχουν επίσης αλλεργιογόνο δράση είτε με την επαφή είτε εισπνεόμενα από τον αέρα. Ένα παράδειγμα είναι η χλωρίνη, ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα καθαριστικά.

Πια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της αλλεργίας;

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι: Φτέρνισμα, κνησμός στα μάτια, καταρροή, βήχας (κυρίως το βράδυ), συριγμός στην αναπνοή κ.α. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σε διάφορες εποχές του έτους ή και συνέχεια. Μπορούν να εμφανιστούν μέσα στο σπίτι ή και σε εξωτερικούς χώρους. Τα ανωτέρω συμπτώματα είναι τα πιο συνηθισμένα και διαφοροποιούνται ανάλογα με το άτομο και τα αλλεργιογόνα. Το κάθε άτομο έχει το δικό του όριο στην ανοχή σε αλλεργιογόνα πριν εμφανιστούν συμπτώματα αλλεργίας. Οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή μας, όπως μπορεί και να εξαφανιστούν.

Μύθοι σχετικά με τις αλλεργίες;

Οι αλλεργίες που σχετίζονται με τα ακάρεα σκόνης δεν προκαλούνται από τα ίδια τα ακάρεα αλλά από τα περιττώματά τους. Εξοντώνοντας τα ακάρεα δεν θα περιορίσει τις αλλεργίες. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδικό καθαριστικό που εξουδετερώνει την δράση των περιττωμάτων των ακάρεων ή νερό σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 70 βαθμούς.

Όσοι έχουν αλλεργίες σε κατοικίδια, δεν επηρεάζονται από το τρίχωμα των ζώων όπως πιστεύεται, αλλά στις πρωτεΐνες που περιέχονται στην πιτυρίδα των ζώων, στα ούρα τους και στο σάλιο τους. Οι αλλεργικές αντιδράσεις από ζώα μπορεί να εμφανιστούν άμεσα ή να καθυστερήσουν έως και 12 ώρες μετά την επαφή του ατόμου με τα αλλεργιογόνα των ζώων. Επίσης, τα αλλεργιογόνα από ζώα μπορούν να προκαλέσουν άσθμα και άλλα αλλεργικά συμπτώματα για μήνες μετά από την απομάκρυνση του ζώου απ’ το σπίτι.

Πως καταλαβαίνω τη διαφορά της αλλεργίας από ένα κοινό κρυολόγημα;

Οι αλλεργίες σε κάνουν να φτερνίζεσαι επανειλημμένα, προκαλούν κνησμό στα μάτια και τη μύτη, και συνεχίζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το κρυολόγημα έχει συνήθως σωματικό πόνο και βήχα που σταματούν μέσα σε περίπου μια εβδομάδα.

Βρείτε Μας