Η ιστορία της IQAir®:

50+ χρόνια καινοτομίας

1963

O  Manfred και ο αδερφός του Klaus παρουσιάζουν ένα υποτυπώδες φίλτρο για οικιακή χρήση στη Γερμανία. Το απλό, αυτό φίλτρο αποτελείται από υλικό διήθησης που προσαρμόζεται με μικρούς μαγνήτες στην εξαγωγή των φούρνων, που τότε χρησιμοποιούσαν κάρβουνο ως καύσιμη ύλη. Καθώς περνάει κρύος αέρας μέσα από τον φούρνο, θερμαίνεται και περνάει μέσα από το φίλτρο όπου παγιδεύεται η σκόνη. Είναι το πρώτο σύστημα καθαρισμού αέρα με οικιακή εφαρμογή. Το προϊόν, αρχικά πωλούταν υποσχόμενο πως θα βοηθήσει στην μείωση της μαύρης σκόνης που μάζευαν οι τοίχοι, ειδικά πίσω από τους φούρνους.

Σύντομα όμως, ο Manfred που υπέφερε από άσθμα εκ γενετής, παρατήρησε πως το φίλτρο μείωσε τα συμπτώματα του, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Με την πάροδο του χρόνου πολλοί κάτοχοι του φίλτρου τους, ανέφεραν πως συμπτώματα αλλεργιών και άσθματος απαλύνθηκαν. Ο Klaus, μηχανολόγος-μηχανικός κατ’ επάγγελμα, συνεχίζει το 60 και το 70 να τροποποιεί το φίλτρο και για άλλες συσκευές θέρμανσης με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ύστερα από ένα καρδιακό επεισόδιο, ο Manfred απεβίωσε το 1981. Ο  Klaus, ψάχνοντας για μία κατάλληλη τοποθεσία να αναπτύξει την εταιρία, μετεγκαθίσταται στην Ελβετία. Εκεί ξεκινάει η διεθνής επέκταση στο υπόλοιπο της Ευρώπης και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έχοντας μόλις αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία, ο Frank Hammes, γιος του Klaus, αποφασίζει να συμμετάσχει στην οικογενειακή επιχείρηση. Έχοντας ζήσει με καθαρισμό αέρα όλη του τη ζωή, συμμερίζεται το πάθος του πατέρα του για καθαρό αέρα. Μετά την επιτυχή προώθηση ενός φίλτρου καμπίνας για τα αυτοκίνητα της Mercedes – Benz στη Βόρειο Αμερική, ο Frank στρέφει την προσοχή του στα συστήματα καθαρισμού αέρα με ανεμιστήρα. Αυτό που παρατήρησε είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ οικιακών συσκευών καθαρισμού αέρα και των μεγάλων βιομηχανικών συστημάτων. Εκτός του ότι τα βιομηχανικά συστήματα είναι μεγάλα και ακριβά, είναι επίσης και πολύ αποτελεσματικά.

Οι μικρότερου μεγέθους οικιακής χρήσης συσκευές, από την άλλη ήταν μη αποδοτικές. Η απόφαση πάρθηκε το 1994, να δημιουργήσει ένα νέο είδος συστημάτων καθαρισμού αέρα. Θα έπαιρνε στον Frank και σε μια ομάδα αφοσιωμένων μηχανικών τέσσερα χρόνια εντατικής έρευνας και μελέτης για να φτιάξουν την πιο αποτελεσματική, μη βιομηχανική, σειρά συστημάτων καθαρισμού αέρα του κόσμου.

Ανοιξη του 1998

Το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα της IQAir® βγαίνει από την γραμμή παραγωγής στην Ελβετία. Αρχικά διαθέσιμο μόνο στην Ευρώπη, το HealthPro® 250 κατακτά την πρώτη του μεγάλη αναγνώριση τον Σεπτέμβρη του 1998. Το Stiftung Warentest, ο μεγαλύτερος οργανισμός δοκιμών προϊόντων της Ευρώπης ανακοινώνει πως το HealthPro® 250 ξεπερνάει όλον τον ανταγωνισμό σε ένα από τα πιο εκτενή τεστ για συσκευές καθαρισμού αέρα που έγινε ποτέ.

2000

Τα συστήματα καθαρισμού αέρα της IQAir® γίνονται διαθέσιμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφοντας άμεσα επιτυχία σε ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργίες και άσθμα.

2001

Ο δεύτερος γιος του Klaus Hammes, Jens, συμμετέχει στην οικογενειακή επιχείρηση και βοηθάει με την ανάπτυξη της IQAir® στην Ασία.

2002

Η IQAir® γίνεται η πρώτη και μοναδική εταιρία που λαμβάνει πιστοποίηση H12/13 για τα  HyperHEPA® φίλτρα της, συνήθως διαθέσιμα μόνο σε νοσοκομειακές συσκευές καθαρισμού αέρα για αποστειρωμένους θαλάμους, αξίας πολλών εκατομμυρίων.

Φεβρουαριος του 2003

Εφημερίδες αναφέρουν την ραγδαία εξάπλωση μιας φοβερής ασθένειας. Ονομάζεται Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικού, η αλλιώς SARS, μια ευκόλως μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από έναν νέο ιό για τον οποίο δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη θεραπεία. Η Αρχή Νοσοκομείων του Χονγκ Κονγκ (Hong Kong Hospital Authority ή HKHA) ξεκινάει αυστηρό έλεγχο ώστε να αξιολογήσει επίδοση και καταλληλότητα συσκευών καθαρισμού αέρα εσωτερικών χώρων, για τον ιό αυτό. Τα αποτελέσματα που πήραν, γρήγορα πιστοποίησαν πως τα περισσότερα μηχανήματα δεν είναι ικανά να αφαιρέσουν τον ιό από τον αέρα. Μετά από βδομάδες δοκιμών και εγκαταστάσεων πολλών συστημάτων η HKHA επιλέγει τελικά την IQAir® ως την καλύτερη λύση για τον καθαρισμό του αέρα σε θαλάμους με την ύπαρξη ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό SARS. Η IQAir® συμφωνεί να παρέχει συστήματα της σε περισσότερα από 150 νοσοκομεία και κλινικές στο Χονγκ Κονγκ μπαίνοντας στη μάχη ενάντια της εξάπλωσης του ιού.

2004

Η IQAir® επιλέγεται από την Αμερικανική Πνευμονολογική Ένωση (American Lung Association) ως εκπαιδευτικός συνεργάτης με σκοπό την δημόσια ενημέρωση σε θέματα ποιότητας αέρα εσωτερικών χώρων. Μία από τις πρώτες εκπαιδευτικές καμπάνιες ενημερώνει για τα προβλήματα που προκύπτουν από ιονιστές που παράγουν όζον.

Καλοκαιρι του 2004

Οι παραγωγοί της διακεκριμένης τηλεοπτικής σειράς του Αμερικανικού ABC, Extreme Makeover: Home Editionκάλεσαν την IQAir® να βοηθήσει στην κατασκευή του πιο υγιεινού σπιτιού στην Αμερική για την οικογένεια ενός κοριτσιού που είχε κάνει μεταμόσχευση καρδιάς. Το έργο αυτό γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές και τιμάται μετέπειτα από την Αμερικανική Πνευμονολογική Ένωση (American Lung Association). Βάζει έτσι τις βάσεις για μια σειρά επεισοδίων, όπου η IQAir® προσφέρει κορυφαίο καθαρισμό αέρα για οικογένειες με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Φθινοπωρο του 2004

Ο Frank Hammes στρέφει την ομάδα έρευνας και εξέλιξης της IQAir® σε φίλτρα κλιβάνων και σε συστήματα καθαρισμού αέρα για όλο το σπίτι. Παρομοίως, με την εμπειρία του 10 χρόνια πριν, για τα συστήματα καθαρισμού αέρα δωματίων, βρίσκει ότι τα διαθέσιμα στην αγορά συστήματα για όλο το σπίτι, δεν καλύπτουν τις ανάγκες ανθρώπων με άσθμα και αλλεργίες.

Δεκεμβριος του 2005

Η IQAir® παρουσιάζει την πολύ-αναμενόμενη σειρά συστημάτων καθαρισμού αέρα για όλο το σπίτι. Τα συστήματα αυτά ανεβάζουν σε άλλο επίπεδο την απόδοση φίλτρων κλιβάνων και σπιτιού. Το Perfect 16 γίνεται το πρώτο σύστημα καθαρισμού αέρα για όλο το σπίτι που λαμβάνει την διάκριση MERV16.
Σήμερα ο ιδρυτής της IQAir®, Klaus Hammes, έχει αποσυρθεί αλλά παραμένει σαν σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση που διευθύνεται από τους δύο γιους του, Frank και Jens. Ο Frank ασχολείται με το Εργοστάσιο στην Ελβετία, όπου επιβλέπει την παραγωγή καθώς επίσης και με το marketing της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Jens συνεχίζει να ηγείται του τμήματος πωλήσεων στην Ευρώπη και την Ασία.

Με την παροδο του 2004

 Αρκετοί οργανισμοί ελέγχου και αξιολογήσεων προϊόντων εκδίδουν αποτελέσματα αναγνωρίζοντας την υπεροχή των συστημάτων καθαρισμού αέρα της IQAir®. Οι συσκευές της IQAir® καταλαμβάνουν τις κορυφαίες βαθμολογήσεις από τα περιοδικά Consumers Digest, Reviewboard και τις κοινότητες Allergy Buyers’ Club και Consumer Search.

2007

Η καινοτομία φέρνει την αναγνώριση. Το 2007, το IQAir HealthPro® 250 λαμβάνει το δεύτερο κατά σειρά βραβείο “Best Buy” από το περιοδικό Consumers Digest Magazine (η πρωτιά συνεχίζεται αδιάκοπη – το HealthPro® 250 αποτελεί συνεχώς την κορυφαία επιλογή του περιοδικού από το 2004). Άλλοι κορυφαίοι αξιολογητές, όπως το Reviewboard, το Allergy Buyers Club και το Consumersearch.com, απονέμουν επίσης τις υψηλότερες αξιολογήσεις τους στην IQAir®. Η σειρά HealthPro® τιμάται ως ένα προϊόν που προσφέρει εξαιρετική αξία στους καταναλωτές και ως η καλύτερη επιλογή για όσους έχουν αλλεργίες ή άσθμα.

2008

Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ καλεί την IQAir® να δημιουργήσει ένα περιβάλλον εξαιρετικά καθαρού αέρα για την εθνική Ολυμπιακή ομάδα. Τα συστήματα HealthPro® 250 τοποθετούνται στα δωμάτια των αθλητών και στις μεγάλες αίθουσες προπονήσεων τοποθετούνται φορητά συστήματα καθαρισμού αέρα και κεντρικά συστήματα HVAC. Παρά την επιβαρυμένη ποιότητα του αέρα στο Πεκίνο, οι Αμερικανοί αθλητές κερδίζουν 110 μετάλλια, το δεύτερο υψηλότερο αριθμό μεταλλίων για την ομάδα των ΗΠΑ για περισσότερα από 100 χρόνια.

Μετά από μια μελέτη η όπου δείχνει ότι η με την χρήση συστημάτων IQAir® μειώνεται η σωματιδιακή μόλυνση στον αέρα στις αίθουσες διδασκαλίας έως και 90%, οι υπηρεσίες ποιότητας του αέρα στρέφονται στην IQAir®. Η εγκατάσταση αρχίζει στα σχολεία του Long Beach, στην Καλιφόρνια. Στα επόμενα χρόνια, η IQAir® επιλέγεται για να εγκαταστήσει συστήματα σε χιλιάδες αίθουσες διδασκαλίας στην Καλιφόρνια.

2012

Η IQAir® παρουσιάζει την σειρά καθαριστών αέρα “New Edition”. Η πιο σημαντική αναβάθμιση μέχρι τώρα στη σειρά οικιακών καθαριστών αέρα. Η σειρά “New Edition” επαναπροσδιορίζει τον καθαρισμό του αέρα υψηλής απόδοσης, προσφέροντας: έως 41% καθαρότερο αέρα, 7% λιγότερο θόρυβο και έως 40% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής φίλτρου.

2014

Το IQAir® “Clean Air Experience Center” εγκαινιάζετε στην Καλιφόρνια. Το κέντρο παρουσιάζει την τεχνολογία του καθαρού αέρα και εξαπλώνει το μήνυμα πως ο καθαρός αέρας μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο με καλύτερη υγεία. Τώρα ο καθένας έχει την ευκαιρία να βιώσει τον καθαρό αέρα και να μάθει περισσότερα για το φιλτράρισμα αέρα υψηλής απόδοσης.

Βρείτε Μας